Minden lakásban legyen egy hely, ahol a család alkalmanként, de még jobb, ha rendszeresen, együtt étkezhet. A lakás nagyságától és jellegétől függően az ilyen étkezőhelyek kialakíthatók a konyhában, nappali szobában vagy külön erre a célra épített étkezőfülkében, helyiségben.
Az étkezés céljára szánt terület kijelölésénél - azon kívül, hogy jó, ha közel tervezzük a konyhához, és ha elkülönítjük a lakás más rendeltetéssel bíró területeitől (fallal, paravánnal, esetleg csak képzeletbeli térlehatárolással) - még szigorú méretezési szabályokat is figyelembe kell vennünk a berendezés megtervezésénél. Hogy mik ezek a szabályok? - vizsgáljuk meg rajzos ábráink segítségével.
Az étkező bútorozásánál nem csak arra kell figyelni, hogy a kijelölt helyen az asztal és a székek elférjenek, hanem a rendeltetésnek megfelelően az étkezéshez készülő vagy azt befejező személy az asztalhoz leülhessen, illetve felállhasson. Továbbá a tálaláskor és a tányérok leszedéséhez az asztal részben vagy egészében körüljárható legyen.
Az étkezés során végzett legjellegzetesebb mozgások és azok helyszükséglete
Asztalnál ülő ember helyszükséglete |
Asztaltól felálló ember helyszükséglete |
Asztaltól kiforduló ember helyszükséglete |
A tálalószekrény (munkapult) és az asztalnál ülő ember között elhaladó tálaló személy (személyek) helyszükséglete
Tálaló személy területigénye |
Fiókot kihúzó személy területigénye |
Tálalószekrénynél (munkapultnál) dolgozó és a mellette elhaladó személy területigénye |
Más fontos szempontok
Figyelembe kell venni egy étkezőhely kijelölésénél azt a helyszükségletet is, amely az asztalnál ülő ember (emberek) számára szükséges a kényelmes étkezéshez az asztalon. Ez a helyszükséglet függ az ember méreteitől, a szomszédjától, való távolságtól és az elé kerülő eszközök méreteitől (Tálak, poharak, evőeszközök, asztali díszek). Általában mind ezek figyelembevételével mondhatjuk, hogy egy 30 cm sugarú félkörrel határolt terület elégséges egy személy számára az asztalfelületen.
Egy személy részére szükséges asztalfelület |
Két személy |
Négy személy |
|
Hat személy |
Amennyiben ezeket a szükségszerű területigényeket figyelembe vesszük egy étkezőhely megtervezésénél és berendezésénél, bárki saját maga is képes lesz egy kis odafigyeléssel, megfelelő jó ízléssel és jó bútorválasztással hangulatos étkezőhelyet kialakítani otthonában.
Köszönöm figyelmüket.
Forrás internet.
Vissza